Showing posts with label migratory. Show all posts
Showing posts with label migratory. Show all posts

Tuesday, April 17, 2012

The Long-billed Curlew, Numenius americanus - RARE YouTube



It is believed that there are only a few hundred breeding pairs of Long-billed Curlews in British Columbia, Canada.

Prior to legal protection in early 1900s, Long-billed Curlews were decimated by hunters in eastern North America, and were eliminated from many parts of their range by expansion of agriculture on the plains and prairies in the 1930s. The Long-billed Curlew has already disappeared from most parts of eastern Canada and United States.

In British Columbia, curlews breed in the Southern Interior; primary breeding areas are the open grasslands from Williams Lake west through Alexis Creek, in the Okanagan and lower Similkameen valleys, in the East Kootenay Trench, in the Nicola Valley and near Kamloops; a few pairs breed north along the North Thompson River to Clearwater and along the Fraser River near McBride.

Curlews frequent grassy terrain, newly-ploughed fields, green hayfields, meadows and pastures; birds do not have to be near water.

Curlews got their name from their unmistakable call, "curleeuu, curleeuu, curleeuu. "

When danger approaches, parents sound an alarm call telling chicks to "freeze" and hide; parents and neighbouring birds dive from skies to drive intruders off.

Threats:
Habitat loss due to agriculture and urban development.
Sensitivity to human disturbance.
Off-road vehicle use in or near nesting habitat.

Info via Government of British Columbia - Ministry of the Environment
Music by Alexander Blu 11 - Fadeoutv



The Mountain Bluebird ~ Sialia currucoides



Bluebirds are considered fairly common, but their numbers have declined substantially during the last century. Populations have been given a boost by the birdhouse boxes that have become popular in many parks and backyards.

Bluebirds eat small fruits and hunt insects, spiders, and other creatures from above. The birds perch, watch, and then swoop to the ground to pounce on their prey.

Pairs mate in spring and summer, when they construct small, bowl-shaped nests. Females lay four or five eggs and incubate them for about two weeks. Young remain in the nest, cared for by both parents, for an additional 15 to 20 days. Bluebirds often have two broods in a season. Sometimes, a young bluebird from the first brood will remain in the nest and assist its parents in caring for the second.